• Subcribe to Our RSS Feed

Predpoveď trhu ohľadne rastu HDP

jan 8, 2017 by     No Comments    Posted under: Ekonomika

Odhady výkonu brazílskej ekonomiky v tomto roku naďalej klesajú, pričom sa predpokladá, že i oživenie ekonomiky bude pomalé. Analytici oslovení Brazílskou centrálnou bankou (BC) znížili predpovede rastu ekonomiky v roku 2017 z 0,7 % na 0,58 %, a to napriek tomu, že prezident BC, Ilan Gldfajn, naznačil zníženie základnej úrokovej sadzby – SELIC.

Pesimizmus ohľadom oživenia vyplýva z dôvodu miery zadlženia podnikov a domácností, ktoré majú vplyv na perspektívy rastu spotreby a investícií. Pre rok 2016, ekonómovia predpokladajú zníženie HDP o 3,48 %.

Pokles ekonomiky v treťom štvrťroku a zlé ukazovatele za október a november spôsobili, že analytici i naďalej znižujú predpoklad rastu pre rok 2017. Na základe hlavného ekonóma Rabobanky, p. Maurícia Orenga – „čísla za rok 2016 ukazujú, že obtiažnosť zotavenia je väčšia, než sa predpokladalo“.

Pre Orenga, vysoká zadlženosť spotrebiteľov a podnikov, má rovnako negatívny vplyv na ekonomickú aktivitu, ako aj výrazné zhoršenie trhu práce. Nezamestnanosť za posledné tri mesiace silne vzrástla a v októbri dosiahla 11,8 %.

Koordinátorka pre makroekonómiu a partnerka spoločnosti Tendencias Consultora, p. Alessandra Ribeiro sa domnieva, že aktuálne ceny už odrážajú „určité zrýchlenie poklesu úrokových sadzieb“. Tento fakt pomáha pochopiť skutočnosť, prečo informácie BC o poklese SELIC nemali veľký vplyv na predpovede trhu. Podľa nej, sadzba SELIC na konci roka 2017 dosiahne 10,5 %, pričom bude existovať priestor na eventuálne zníženie na 10 %.

P. Ribeiro predpokladá rast HDP v tomto roku vo výške 0,7 %, avšak nebude ľahké to dosiahnuť, vzhľadom k prenesenému „štatistickému dedičstvu“ z roku 2016. To znamená, že ak ekonomický rast sa nezvýši vzhľadom k poslednému štvrťroku 2016, HDP sa zmenší o 0,7 %.

Indikátory priemyselnej výroby, maloobchodných tržieb a výkonnosti sektora služieb za október poukazujú na ďalší pokles HDP v posledných troch mesiacoch minulého roka. Pre doplnenie, indikátory priemyselnej a spotrebiteľskej dôvery v decembri poklesli,  pričom v poslednom štvrťroku 2016 sa očakáva pokles HDP o 0,2 %. Na základe názoru p. Ribeiro, úroveň zadlženosti podnikov, domácností a vlády sú základné faktory, ktoré bránia obnove hospodárstva. Taktiež politická neistota, s prekvapeniami súvisiacimi s operáciou („Lava Jato“ – operácia odhalenia rozsiahlych korupčných afér), predstavuje riziko pre rast ekonomickej aktivity v tomto roku.

Minulý týždeň banka Safra tatiež znížila prognózu rastu HDP v roku 2017 z 0,5 % na nulu. Keď už sa hovorí o výzvach, ktoré čakajú na brazílsku ekonomiku, hlavný ekonóm banky Carlos Kawalla zastáva názor, že východisko z krízy bude pomalé, pretože sú nevyhnutné štrukturálne reformy a fiškálne úsporné opatrenia, nehovoriac o tom, že súkromný sektor (rodinné podniky) prechádza procesom zníženia finančného pákového efektu (deleveraging), čo neprispieva k rýchlemu oživeniu.

Ekonóm Rodolfo Margato z banky Santander, predpovedá rast HDP vo výške 0,7 % v roku 2017, pričom k rýchlejšiemu rastu HDP by malo dôjsť v druhom polroku, a rast by mal byť ťahaný investíciami. Mieru inflácie pre rok 2017 predpokladá vo výške 9,75 % a v roku 2018 8,5 %.

Zdroj: www.valoronline.com.br

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>