• Subcribe to Our RSS Feed

Rio de Janeiro – centrum odvetvia logistiky

jún 20, 2014 by     No Comments    Posted under: Firmy

S investíciami do odvetvia logistiky vo výške 34 miliárd brazílskych reálov sa Rio de Janeiro konsolidovalo ako centrum tohto priemyslu.

Medzi podniky, ktoré sa rozhodli rozšíriť si sieť svojho podnikania v segmente logistiky v tomto štáte sa zaraďuje i MRS Logística. Dňa 12. júna 2014 bol položený základný kameň intermodálneho železničného hubu v meste Queimados, v regióne nazývanom Baixada Fluminense (je to oblasť štátu Rio de Janeiro, ktorá je umiestnená v zálive Guanabara, medzi mestom Rio de Janeiro na juhu smerom k pohoriu Serra dos Órgãons na severe), ktorý bude mať kapacitu na prepravu dvoch miliónov ton nákladu vysokej pridanej hodnoty ročne medzi mestami Rio de Janeiro a San Paulo. Investície vo výške 240 miliónov brazílskych reálov sú výsledkom partnerstva medzi podnikmi MRS Logística, MTO Logística a Tupi Cimentos. Intermodálny hub sa uvedie do prevádzky v druhej polovici roku 2015.

Podľa štátneho tajomníka hospodárskeho rozvoja štátu Rio de Janeira, Julia Buena, zlepšenie infraštruktúry spojené s výstavbou metropolitného obchvatu a zmien v prístavoch sú dôležitými faktormi pre prilákanie investícií do štátu. Bueno vyzdvihuje, že pozitívnym faktorom je tiež skutočnosť, že logistické spoločnosti sú rozmiestnené v rôznych mestách a nielen v jednom kraji.

„V oblasti jazier (Região dos Lagos) vzhľadom na rozvoj logistiky vedľa miestneho letiska máme skupinu Libra v meste Cabo Frio, na mieste, kde kedysi sídlila Národná spoločnosť Álcalis. Vyvlastnili sme pozemok a mohli sme tak premeniť túto oblasť. Mesto Queimados, a mestá v strednej a južnej oblasti Baixada Fluminense, okrem iného, prijímajú stále čoraz viac spoločností. Dnes môžeme povedať, že existuje jasné poslanie logistiky v štáte Rio de Janeiro. Za zmienku stojí skutočnosť, že geografická poloha štátu je veľmi dobrá pre podniky tejto veľkosti,“ skonštatoval p. Bueno.

Blízkosť metropolitného obchvatu hral základnú úlohu pre MRS vo výbere mesta Queimados pre inštaláciu terminálu, ktorý bude mať doplnkovú železničnú a cestnú dopravu.

Na základe vyjadrenia spoločnosti, vlak sa použije na prepravu veľkých nákladov/záťaží a ich distribúciu pre nákladné automobily. V rámci terminálu sa bude zaobchádzať ako s hotovými výrobkami z ocele tak i s minerálmi ako sú bauxit a železná ruda.

Dňa 12. júna bolo uvedené do prevádzky nové centrum pre skladovanie a distribúciu náhradných dielov automobilky Nissan, po jednom mesiaci skúšobnej prevádzky. Investícia vo výške 70 miliónov brazílskych reálov sa načíta k už investovaným 2,6 miliardy reálov zaplatených za kúpu fabriky automobilky, ktorá sa zrealizovala v apríli tohto roku.

Okrem spoločností MRS a Nissan, štát Rio de Janeiro už má vo svojom portfóliu v sektore logistiky spoločnosti ako B2W (Lojas Americanas) s investíciou vo výške 200 miliónov reálov v meste Nova Iguaçu v oblasti Baixada Fluminense, ktorá slúži ako distribučné centrum, a taktiež hutnícku spoločnosť Usiminas, ktorá investovala 1,7 miliardy reálov do železničného terminálu v meste Itaguaí.

Taktiež v meste Itaguaí, má spoločnosť CSN projekt výstavby logistickej platformy s investíciou vo výške 5 miliárd reálov, ktorý bude realizovať spolu so súkromným prístavom a centrom logistickej.

Zdroj: Brasil Econômico

 

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>