• Subcribe to Our RSS Feed

Prísnejšie opatrenia Centrálnej banky

nov 20, 2014 by     No Comments    Posted under: Ekonomika

Brazílska legislatíva týkajúca sa regulácie bankového sektora je už historicky prísnejšia ako v mnohých hlavných svetových ekonomikách. Tento trend ešte zosilnel v posledných rokoch, s uvedením prísnejších pravidiel týkajúcich sa vzťahov so spotrebiteľmi – nová obozretná regulácia a väčšie zásahy štátu do tejto oblasti.

Roky 1995 – 2002 – obdobie vlády prezidenta Fernanda Henrique Cardosa, boli poznačené znížením účasti štátu v bankovom systéme a reorganizáciou viacerých federálnych a štátnych bánk, z ktorých väčšina bola sprivatizovaná.

Bolo to obdobie oddelenia privatizácie bánk vlastnených federáciou a samotnou vládou a vstupu zahraničných bankových inštitúcií do krajiny. Zatiaľ čo vlády prezidenta Lulu a Dilmy Rousseff obnovili pôsobnosť štátnych bánk ako agentov monetárnej politiky a poskytovateľov investícií.

V posledných šiestich rokoch Centrálna banka (ďalej len „CB“) sprísnila kontrolu derivátov a rozšírila svoju pôsobnosť na trhu kreditných kariet a iných platobných inštitúcií a začala monitorovať nákup a predaj portfólia klientov medzi týmito inštitúciami.

Tento posledný bod sa ukázal ako nevyhnutný po intervencii CB v banke PanAmericano v roku 2010. CB Brazílie tiež zavádza v krajine prísnejšie medzinárodné normy v oblasti bankovej regulácie známej ako Bazilejská dohoda III. Na základe vyjadrenia CB, Brazília dostala maximálne hodnotenie Bazilejského výboru pre bankový dohľad.

Spotrebiteľ

Na základe CB, tento konzervatívny postoj sa ukázal veľmi dôležitý vzhľadom na turbulencie spôsobené poslednou medzinárodnou ekonomickou krízou. Výsledkom tohto obozretného postoja CB je solídny finančný systém, odolný voči šokom a s nízkou expozíciou voči vonkajším rizikám.

Od roku 2009, obdobie charakterizované zvýšenými intervenciami v malých a stredne veľkých bankách, CB vykonala rôzne organizačné zmeny v oblasti finančného dohľadu vo vlastnej inštitúcii.

Napríklad bola vytvorená Rada pre finančnú stabilitu a oddelenie zamerané na finančné vzdelávanie. V októbri tohto roka sa taktiež začali inšpekcie na diaľku vo finančných inštitúciách prostredníctvom novo zavedeného systému.

Ďalším medzníkom, ku ktorému došlo v roku 2006 bola skutočnosť, že Najvyšší súd rozhodol, že Kódex ochrany spotrebiteľa sa vzťahuje taktiež aj na bankové služby.

CB v spolupráci s Národným úradom na ochranu spotrebiteľa, patriacim pod Ministerstvo spravodlivosti, zriadila pravidlá cenníkov bankových služieb a použitia kreditných kariet, prevodov dlhov medzi bankami a posilnila úlohu ombudsmana.

Na základe Národného úradu na ochranu spotrebiteľa, v posledných dvoch rokov došlo k zníženiu sťažností týkajúcich sa kreditných kariet, najmä vzhľadom na reguláciu taríf zo strany CB a vytvorenia povinnosti informovať skutočnosť, ako je minimálna platba faktúry.

Hlavné opatrenia v oblasti regulácie bánk

2006

  • Prenositeľnosť úveru: možnosť prevodu dlhu z jednej banky do druhej.

2007

  • Bankové poplatky: štandardizácia názvov bankových poplatkov a definícia bezplatných služieb.
  • Celkové efektívne náklady: sadzba, ktorá zodpovedá všetkým poplatkom a nákladom spojených s prevzatím úveru.

2009

  • CB vyžaduje registráciu derivátov spojených s cudzími úvermi.

2010

  • Nové pravidlá pre kreditné karty: zníženie počtu poplatkov, ktoré môžu byť účtované.
  • Balíčky služieb: povinnosť poskytovať štandardizované základné balíčky.
  • Ukončenie exkluzivity značiek kreditných kariet: opatrením sa umožnilo, že rovnaký prístroj môže prijať viaceré značky kreditných kariet.

2011

  • Nové pravidlá týkajúce sa dodania a vrátenia šekov: bezplatné dodanie až 10 šekových poukážok a zablokovanie šekov v prípade ich neoprávneného použitia.

2012

  • Nové pravidlá týkajúce sa bankových fúzií: CB môže požadovať, aby si banky rozdelili zisky so zákazníkmi.
  • Odbor úverového rizika CB začal sledovať klientov s dlhom vyšším ako BRL 1000,00 (predtým to bolo BRL 5000,00).
  • Vstúpila do prevádzky Centrála zrušenia úverov s cieľom zabrániť duplicite pri predaji úverových portfólií.

2013

  • Začiatok zavedenia zoznamu dobrých platiteľov.
  • CB rozširuje pôsobnosť na trhu kreditných kariet a ďalších platobných inštitúcií.
  • Zavedenie Bazilejských pravidiel III: pravidlá zvýšili kvalitu a kvantitu kapitálu bánk, za účelom čelenia krízam.

Zdroj: Centrálna banka Brazílie – www.bcb.gov.br

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>