• Subcribe to Our RSS Feed

Priemysel 4.0 môže zmeniť scenár spotreby energie

aug 20, 2019 by     No Comments    Posted under: Ekonomika, Firmy

Brazília je neefektívna pri výrobe a spotrebe elektriny a nie je to len zdroj štúdie, ktorá to tvrdí. Poslednou z nich je štúdia Americkej rady pre energeticky efektívne hospodárstvo, ktorá hodnotí verejné politiky a obchodné praktiky energetického manažmentu v krajinách s najväčšou spotrebou energie. V tomto rebríčku je Brazília na dvadsiatom mieste spomedzi 25 existujúcich. Čo budí pozornosť je rozdiel v investovaní do energetickej účinnosti. Zatiaľ čo Nemecko investuje ročne viac ako 2,5 miliardy dolárov, Brazília iba 191 miliónov dolárov.

Veľkosť energetického plytvania bola zmeraná spoločnosťou ABESCO (Brazílska asociácia spoločností poskytujúcich služby na ochranu energie). Od roku 2014 do roku 2016 Brazília premárnila ekvivalent 11,4-násobku ročnej produkcie hydroelektrárne Itaipu. Je to, akoby krajina premrhala 15,2 miliardami dolárov, pretože táto energia sa nevyužívala produktívne.

Za tento proces je vo veľkej miere zodpovedný priemyselný sektor, pretože spotrebuje 40 % energie vyrobenej v krajine. Elektromotory spotrebúvajú 68 % elektrickej energie z výroby a, ak sú neefektívne, stávajú sa veľkými zdrojmi plytvania. Na 8. brazílskom kongrese priemyselných inovácií, ktorý sa organizovala minulý mesiac Sebrae (Služba na podporu malých a malých podnikov) a CNI (Národná konfederácia priemyslu), hovorcovia jednomyseľne uznali dôležitosť priemyslu 4.0 ako spôsobu na zefektívnenie priemyselného sektoru.

V tejto súvislosti inteligentné systémy generovania informácií v reálnom čase zvyšujú efektívnosť, znižujú nechcené prestoje a majú napríklad lepšiu kontrolu nad zdrojmi.

Podľa štúdie poradenskej spoločnosti McKinsey môže zníženie spotreby energie v inteligentných továrňach dosiahnuť 20 %. A prínosy tu nekončia: môže sa dosiahnuť až 40 % zníženie nákladov na údržbu, až 25 % zvýšenie produktivity práce a väčšia presnosť v predpovedi dopytu.

WEG, nadnárodná spoločnosť so sídlom v Santa Kataríne, ponúka „chrbtovú kosť priemyslu 4.0“: snímanie, internet vecí a softvér na monitorovanie a analýzu údajov. Medzi predávanými výrobkami, špičkový výrobok predstavuje WEG Motor Scan, ktorého cieľom je monitorovať výkon elektromotorov používaných v továrňach.

Prostredníctvom WEG Motor Scan sa údaje extrahujú a odosielajú do aplikácií „výpočtového mračna“, čo umožňuje preventívne opatrenia zamerané na zníženie spotreby energie a správnu údržbu motorov. K týmto informáciám môžete pristupovať kdekoľvek a kedykoľvek zo smartfónu. Vďaka WEG Motor Scan bola spoločnosť tohtoročným veľkým víťazom v kategórii inovácií výrobkov, Národnej ceny za inováciu organizovanej CNI.

Ďalším inovatívnym výrobkom je inteligentný merač SMW s certifikáciou Inmentro. Zhromaždené informácie umožňujú distribútorovi vyhodnotiť, ako sa energia dodáva a spotrebúva. Merač môže byť tiež použitý v priemysle a na meracích prístrojoch IoT na meranie spotreby energie.

Zdroj: www.valoronline.com.br

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>