• Subcribe to Our RSS Feed

Silný rast investícií v 1. štvrťroku

apr 22, 2013 by     No Comments    Posted under: Ekonomika

Fernando Rocha, JGP: dobrý výkon predpokladaný pre prvý štvrťrok je výsledkom odložených projektov z roku 2012.

Z údajov z oblasti výroby a dovozu kapitálového tovaru za prvý štvrťrok, ktoré sú už k dispozícii, je evidentné, že investície výrazne vzrástli od januára do marca po štyroch po sebe idúcich štvrťrokoch poklesu tvorby hrubého fixného kapitálu (THFK, vyplývajúcich z národných účtov a vedených ako investície do strojov a stavebnej výroby), ktoré prerušil len slabý nárast o 0,5 % na konci roka 2012.

Zdá sa však, že tieto významné zmeny, ktoré dosahujú 9 % podľa predbežnej prognózy poukazujú, že tento rast je pomerne ojedinelý a bol ovplyvnený dočasnými faktormi a momentálne sa dôraz kladie na bežnú výrobu nákladných automobilov a vplyv stimulov poskytnutých vládou od polovice minulého roka. Analytici očakávajú, že tvorba hrubého fixného kapitálu naďalej porastie v priebehu celého roka ale oveľa pomalším tempom.

Na základe vyjadrenia partnera a hlavného ekonóma JGP, Fernandu Rocha, vysoká miera investícií v prvom štvrťroku, podľa predbežných odhadov zaznamenala rast 4,8 % v porovnaní s poslednými troma mesiacmi 2012, vrátane započítania sezónnych vplyvov. Je to výsledok odložených projektov v priebehu uplynulého roka, ktoré vzhľadom na vyhliadky zlepšenia ekonomického rastu a podnety vlády pre ekonomický rast boli odsunuté. Vzhľadom k týmto skutočnostiam, na základe p. Rochu sa neočakáva, že takýto vysoký rast miery investícií bude pokračovať aj v nadchádzajúcich štvrťrokoch.

Vyplácanie pôžičiek v rámci programu Finame od BNDES (Národná banka pre hospodársky a sociálny rozvoj) vrástlo o 74 % od januára do marca v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka a celkove dosiahlo BRL 16,3 miliárd. Program je zameraný na nákup strojov, zariadení a nákladných vozidiel a od septembra minulého roka zaznamenal negatívne reálne úrokové sadzby. Okrem zníženia úrokových sadzieb, do konca decembra vláda  znížila zrýchlené odpisovanie investičného majetku z desiatich na päť rokov, čo malo za následok zníženie dane z príjmov, ktoré mala spoločnosť zaplatiť.

Na základe vyjadrenia p. Rochu, „tieto opatrenia slúžia podobne ako znížená sadzba dane IPI (daň z priemyselných výrobkov) pre automobily“. „Spočiatku existuje veľmi silná reakcia, ale potom sa dopyt ustáli na nižších úrovniach“. Okrem predpokladanej spotreby, p. Rocha spomenul aj vplyv výroby nákladných áut v položke investičného majetku, ktoré boli koncentrované prvom štvrťroku. V rovnakom období v roku 2012 priemyselné továrne mali pozastavenú výrobu z dôvodu prechodu motorov na systém Euro 5, ktoré menej znečisťujú životné prostredie, ale sú drahšie a mali za následok zníženie predaja.

V prvých dvoch mesiacoch Igor Velecico z banky Bradesco, vypočítal, že výroba tovarov tvoriacich fixný kapitál sa zvýšila o 8,5% v priebehu posledného štvrťroka 2012 po započítaní sezónnych vplyvov. Bez podielu nákladných automobilov, nárast bol menší, ale napriek tomu významný – 5,9 %. V rovnakom období Velecico poukazuje na to, že objem dovezených strojov a zariadení sa zvýšil o 7 %. Ak sa v mesiaci marci bude opakovať robustnejší nárast zaznamenaný v priebehu januára, tvorba hrubého fixného kapitálu môže zaznamenať rast 5 % v prvom štvrťroku. V prípade slabšieho rastu sa tvorba hrubého fixného kapitálu bude pohybovať na úrovni 3 %.

Podľa ekonóma, väčšia úroda poľnohospodárskych plodín podnietila výraznejší nákup ťažkých vozidiel, čo nie je udržateľný krok v nasledujúcich štvrťrokoch, ale rozhodujúcim faktorom pre investície na začiatku roka by mala byť kombinácia podnetov. Podľa jeho názoru existuje určitá dynamika obnovy tvorby hrubého fixného kapitálu, ale tento pohyb nie je tak výrazný ako naznačujú údaje za január až marec. Banka Bradesco predpokladá rast THFK pre rok 2013 vo výške 6,5 %.

Podľa ekonóma banky Itaú Unibanco p. Aureliusa Bicalha, príspevok nákladných automobilov pre THFK v prvom štvrťroku bude dôležitý, pretože vzhľadom na údaje Anfavea (Národnej asociácie výrobcov automobilov), a sezónne úpravy zrealizované p. Bicalhom, výroba sektora nákladných automobilov vrástla o viac ako 26 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Dôležitý vplyv malo zníženie úrokových sadzieb na nákup strojov. Na základe vyjadrenia p. Bicalha by THFK mohla predstavovať nárast 5 % od januára do marca v porovnaní s posledným štvrťrokom 2012.

Vplyv týchto „špecifických faktorov“ na tvorbu fixného kapitálu bude odteraz menšia, na základe p. Bicalha. Preto, táto zložka hrubého domáceho produktu (HDP) nebude rásť takým rýchlym tempom v prvom štvrťroku. „Pokles reálnych úrokových sadzieb vytvára predpoklady pre väčší nárast investícií, ale ďalšie prvky, ako je úroveň dôvery a neistota vyplývajúca z medzinárodného scenára, naznačujú, že tempo investícií bude mierne.“

Braulio Borges, hlavný ekonóm LCA Consulting, tiež tvrdí, že „množstvo“ investičných stimulov malo svoj vplyv, ale nebude mať dlhodobejší výrazný vplyv v priebehu celého roka. Na základe LCA, 9 % rast THFK v prvom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka bol pozitívny, hoci asi päť percentuálnych bodov môže pochádzať z nákladných vozidiel, ktoré majú váhu 12 % na tvorbe fixného kapitálu.

Na základe vyjadrenia hlavného ekonóma oddelenia Asset Management banky Santander, p. Ricarda Denadaiho, vysoká volatilita/neistota ekonomických ukazovateľov, zabraňuje výraznejšiemu zvýšeniu optimizmu medzi podnikateľmi a tak predstavuje akýsi tlmiaci faktor pre výraznejšiu tvorbu hrubého fixného kapitálu v roku 2013, pre ktorý osobne predpokladá rast vo výške približne 3,5%. „Aby podnikateľ rozšíril svoje výrobné kapacity, musí vidieť aspoň v dvoch po sebe idúcich štvrťrokoch zdravý rast HDP vo výške najmenej 1 %“ hovorí ekonóm.

Zdroj: www.valoronline.com.br

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>