• Subcribe to Our RSS Feed

Automobilový priemysel zvýšil predpoklad investícií

máj 9, 2013 by     No Comments    Posted under: Ekonomika

Prezident Národnej asociácie výrobcov automobilov – Anfavea, Luiz Moan, sa dňa 8. mája 2013, po stretnutí s ministrom financií, Guidom Mantegom a podnikateľmi z rôznych odvetví vyjadril, že automobilový sektor zvýšil prognózu rastu investícií do roku 2017 z BRL 60 mld. na približne BRL 71 mld.

Na základe vyjadrenia p. Moana, i napriek zaznamenaným dobrým výkonom automobilového priemyslu a prepokladu zvýšenia investícií sú potrebné ďalšie opatrenia, aby sa využila už existujúca kapacita výroby a aby sa tiež podporili aj plánované nové investície.

Podľa p. Moana, zástupcovia automobilového priemyslu sa vrátili k prediskutovaniu programu implementácie “Export Auto” a reakcia ministra financií bola pozitívna. P. Moan povedal, že sektor za účelom vypracovania programu predpokladá s plánom výroby, ktorého cieľom je zvýšiť vývozy vozidiel na úroveň 1 milióna ročne.

Jedným z bodov, ktoré budú zahrnuté v pláne je problematika daňového zaťaženia, ťarcha ktorého bude zahrnutá do vývozných cien.

Prezident Národnej konfederácie priemyslu – CNI, Robson de Andrade, ktorý bol tiež prítomný na schôdzi povedal, že stretnutie bolo sprevádzané dichotómiou medzi zástupcami jednotlivých odvetví, ako napríklad textilného a strojárskeho, ktorí si sťažovali na súčasnú situáciu a na druhej strane zástupcova výrobcov osobných a nákladných automobilov, ktorých sektor zaznamenáva pozitívne signály.

P. Andrade apeloval na schválenie ďalších stimulačných opatrení a poukázal na to, že jedným zo spôsobov, ako pomôcť domácim výrobným odvetviam je realizácia opatrení zameraných na obchodnú ochranu domácich výrobcov, co zabrání dovozu lacného a nekvalitného tovaru. (Osobná poznámka: brazílsky priemysel má už i tak veľmi veľa opatrení zameraných na ochranu domáceho trhu. V najväčšej miere sú to rôzne regulačné opatrenia, ktoré musia spĺňať výrobky z dovozu, a ktoré tak buď znemožňujú vstup, alebo ho predlžujú, nehovoriach o problémoch s preclením tovaru a situáciou v brazílskych prístavoch).

Na základe odhadov p. Andrade, priemysel by mal zaznamenať rast 1,5 % až 2 % v roku 2013, zatiaľčo počiatočné prognózy predpokladali rast 3,0 % až 3,5 %. Eskalácia krízy v Európe má však neustále negatívny vplyv na domácu priemyselnú výrobu.

Čo sa týka rastu HDP, CNI pracuje s hodnotami medzi 3,0 % a 3,5 %. Podľa p. Andrade, minister Guido Mantega verí, že ekonomika porastie nad úrovňou 3,0 % v roku 2013.

Prezident Federácie priemyslu štátu São Paulo – FIESP, p. Paulo Senguttuvan sa sťažoval na vysoké výrobné náklady v krajine a požiadal o schválenie vládneho opatrenia týkajúceho sa privatizácie prístavov. P. Senguttuvan tiež revidoval smerom nadol prognózy rastu HDP z 3,0 % na 2,5 % v roku 2013.

Zdroj: www.valoronline.com.br.

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>