• Subcribe to Our RSS Feed

Zjednodušenie pracovných víz pre cudzincov

máj 22, 2013 by     No Comments    Posted under: Legislatíva

Brazílska vláda znížila byrokraciu pre udelenie pracovných víz pre cudzincov. Podľa novej legislatívy, podniky a pracovníci budú musieť predložiť menej dokumentov a pracovné povolenie sa udelí v skrátenej lehote.

Ďalšou zmenou je podnet pre študentov magisterského a doktorandského štúdia na prácu v krajine počas prázdnin, s obmedzenou dobou 90 dní.

Zahraničný pracovník môže dostať oprávnenie na pôsobenie v krajine ešte pred predložením požadovaných dokladov a preložených diplomov, čo je jedna z požiadaviek vlády. Lehota na doručenie týchto dokumentov je 60 dní. Podľa predchádzajúcej legislatívy, proces schválenia víz bol pozastavený až do predloženia týchto dokumentov.

Zjednodušenie tiež umožní, že zahraniční pracovníci budú môcť predložiť dokumenty prostredníctvom internetu. Digitalizované dokumenty budú uložené na Úrade všeobecnej koordinácie prisťahovalectva (CGIg). Ak zamestnanec prichádza pracovať do Brazílie ako súčasť presunu medzi materským podnikom a filiálkou, resp. v rámci konglomerátu tiež sa upustí od predloženia mnohých dokumentov, ktoré dokazujú predmetný pracovný vzťah.

Odteraz zamestnanec stále môžete získať pracovné povolenie v krajine, aj keď jeho odmena/mzda je nižšia ako v krajine pôvodu. Podľa predchádzajúcej legislatívy regulujúcej pracovné povolenia pre cudzincov toto nebolo dovolené.

V prípade študentov magisterského a doktorandského štúdia, uznesenie publikované dňa 17. mája 2013 ustanovuje, že povolená práca nemusí nevyhnutne súvisieť s predmetom štúdia, resp. študentskej výmeny. Pre udelenie dočasného víza pre študentov, ktorí majú záujem taktiež pracovať, čo sa nepovažuje za pracovné vízum, stále musí zamestnávateľ požiadať Ministerstvo práce o povolenie a predložiť požadované dokumenty.

Podniky/firmy: Pokiaľ ide o dokumentáciu podnikov, tieto budú oslobodené od predloženia Ministerstvu práce vyhlásenia o zodpovednosti, prostredníctvom ktorého boli zodpovedné za akékoľvek náklady súvisiace s liečbou a hospitalizáciou zahraničného pracovníka. Celkovo sa počet požadovaných dokumentov znížil z desať na šesť.

Zdroj: www.estadao.com.br

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>