• Subcribe to Our RSS Feed

Brazília a jej problémy s logistikou

aug 12, 2013 by     No Comments    Posted under: Ekonomika

Brazília potrebuje investovať 353 miliárd reálov (cca 116,66 mld. EUR) do infraštruktúry, vrátane výstavby a modernizácie ciest, železníc, vodných koridorov a prístavov, na základe vyjadrenia prezidenta Spoločnosti plánovania a logistiky (EPL), Bernarda Figueireda, ktorý sa zúčastnil dňa 5. augusta 2013, 12. brazílskeho kongresu o podnikaní v poľnohospodárstve. Kongres organizovala Brazílska asociácia pre podnikanie v poľnohospodárstve (ABAG) v San Paule.

Problémy spojené s logistikou a infraštruktúrou spôsobujú straty vo výške 15 % hrubej hodnoty výroby, čo predstavuje približne 25 miliárd reálov (cca 8,26 mld. EUR).

Pán Figueiredo namietal, že model financovania týchto investícií vychádza z rastu produktivity. „V krátkodobom horizonte nestačí nahradiť diaľnice železnicami. Jediným riešením je zabezpečiť výkonnosť diaľnic prostredníctvom zvýšenia ich produktivity a zlepšenia prekladacích staníc“.

Od začiatku augusta až do novembra budú postupne publikované oznámenia o výberových konaniach pre deväť úsekov diaľnic a oznámenia o privatizácii železníc budú zverejňované od augusta do decembra. Pokiaľ ide o infraštruktúru prístavov, plánuje sa, že do septembra budú publikované výberové konania pre privatizáciu prístavov Santos, v štáte San Paulo a Belém, v štáte Pará. Podľa prezidenta EPL, iba prístavy potrebujú investície najmenej vo výške 20,2 miliardy reálov (cca 6,68 mld. EUR) a koncesie sa predpokladajú na 25 rokov.

Miliardové prekážky

Problémy súvisiace s infraštruktúrou a prepravou tovaru / úrody z vidieka spôsobujú značnú stratu príjmu pre výrobcov, i vzhľadom na rekordné výnosy v poľnohospodárstve. Napríklad v štáte Mato Grosso, napriek rekordnej úrode kukurice v zimnom období vo výške 18 miliónov ton, očakáva sa, že strata pre výrobcov bude predstavovať 40 percent svojej hodnoty, z dôvodov logistických prekážok, čo predstavuje cca 16,5 miliardy reálov (cca 5,45 mld. EUR). V štáte Paraná, taktiež v prípade kukurice sa predpokladá so stratami vo výške 7 % zo svojej hodnoty len na poplatkoch za mýto pri prevoze z jedného konca štátu do prístavu Paranaguá v tom istom štáte. Scenár, podľa riaditeľov Brazílskej asociácie pre podnikanie v poľnohospodárstve je kritickejší v krátkodobom horizonte, pretože predpoklad vysokej úrody obilia v Spojených štátoch znížil ceny a následne aj marže brazílskych výrobcov.

„Ukazovatele naznačujú, že opätovne vstupujeme do cyklu nižších cien. Takže v takomto prípade je dôležitá produktivita a logistika. Ceny sú nižšie a na druhej strane existuje nárast nákladov. V čase, keď čelíme tlaku na znižovanie marží, logistika je kritická, “ vyjadril sa predseda Asociácie ABAG, Luiz Carlos Corrêa Carvalho.

V prípade sóje, nedostatočná infraštruktúra v krajine spôsobuje 20 % zvýšenie cien sóje vyvážanej do Číny. Na základe vyjadrenia pána Inga Plögera, prezidenta Podnikovej rady pre Latinskú Ameriku (Ceal), „sója vypestovaná v Brazílii je 10 % lacnejšia ako v Spojených štátoch, ale po zohľadnení nákladov spojených s logistikou sa dostáva do čínskych prístavov 10 % drahšia, ako sója vypestovaná v USA.“

Pán Plöger ďalej potvrdil, že v krátkodobom horizonte, „perspektíva sa trochu zhorší“. „Všeobecné podmienky sa nezmenili a bude trvať päť až sedem rokov než sa zmenia“, podľa jeho odhadu. P. Plöger poukázal i na to, že v prípade prístavov, existujú niektoré výnimky, ako sú napríklad prístavy v štáte Santa Catarina, ktoré už pracujú 24 hodín denne.

Pán Carvalho potvrdil, že pokrokom je už fakt, že vláda má harmonogram prác súvisiacich s infraštruktúrou, ale výsledky v poľnohospodárstve sa prejavia len v roku 2015. „Sme 30 rokov pozadu a výroba obilia sa zvýšila štyrikrát v danom období. V krátkodobom horizonte máme iba jednu alternatívu, ktorou je používať existujúcu štruktúru, i napriek skutočnosti, že je nepostačujúca.“

Skladovanie

Pán Plöger taktiež zdôraznil, že Brazília stráca konkurencieschopnosť z dôvodu nedostatočnej štruktúry pre skladovanie poľnohospodárskej výroby. Zatiaľ čo krajina uskladňuje len 15 % svojej produkcie / úrody na skladoch na farmách, v Spojených štátoch sa uskladňuje 65 % produkcie a v Kanade takmer 80 %. „Zvýšenie zásob na farmách by umožnilo rozdelenie poľnohospodárskej výroby v závislosti od spôsobu dopravy a tým lepšie regulovanie cien.

V štáte Paraná, kde rekordná úroda kukurice by mala dosiahnuť 10,9 miliónov ton, štruktúra na skladovanie už ukazuje „oranžovú“. „Zber úrody obilia sa blíži, ale v skladov je ešte veľa sóje,“ povedal prezident Cocamar, Luís Lourenço. Na základe p. Lourença štát má statickú kapacitu 1 milión ton.

P. Lourenço neverí vo výraznú zmenu infraštruktúry skladovania a chod výroby štátu až do roku 2016. Na základe názoru p. Lourença, riešením sú investície do rozšírenia cestnej infraštruktúry na severe štátu. „Čo môže pomôcť v štáte Paraná je presmerovanie dopravy / prepravy tovaru na sever“.

Zdroj: Diário do Comércio e Indústria / Denník obchodu a priemyslu

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>