• Subcribe to Our RSS Feed

Priemyselná politika a technológie v Brazílii

sep 2, 2013 by     No Comments    Posted under: Politika

Za prítomnosti odborárov, ekonómov a zástupcov vlády sa dňa 28. augusta v sídle Federácie priemyslu štátu San Paulo uskutočnil seminár pod názvom „Ďalšia etapa industrializácie Brazílie“ a hlavnou témou boli „nástroje priemyselnej a technologickej politiky určené na podporu tejto etapy industrializácie Brazílie“.

Podľa Antonia Fernandes dos Santos, reprezentujúceho brazílsku centrálu odborov, vzdelávanie je jednou z najdôležitejších politík spojených s procesom ďalšej etapy industrializácie.

P. Santos sa vyjadril: „Potrebujeme menej absolventov vysokých škôl a viac technikov. Náš vzdelávací systém dnes neodráža realitu a potreby krajiny“. „Krajiny, ktoré napredujú v oblasti inovácií a technológií majú vzdelanie na prvom mieste“. „Otázky vlastníctva a financovania inovácií sú ďalšie kľúčové body“, podľa p. Santosa.

„Nie je možné, že Brazília investuje len niečo menej ako 0,5 % z HDP do inovácií a vývoja nových výrobkov. Náš najväčší boj je s nájomcami, ktorí spotrebúvajú 44 % rozpočtu krajiny. „V rovnakom duchu sa vyjadril i p. Claudio Prado, z hutníckych odborov štátu San Paulo, ktorý hovoril o potrebe zlepšiť vzdelávanie a znížiť nedostatok pracovných síl. Taktiež sa sústredil na obranu malých a stredných podnikov.

„Ak vláda rozhodla, že spotreba by mala byť jej hlavným cieľom, musíme rozvíjať výrobný reťazec ako celok a nielen dať prednosť tým, ktoré sú väčšie“, obhajoval. „Existuje päť hlavných bodov pre rozvoj nášho priemyslu: odborná kvalifikácia, zlepšovanie pracovných vzťahov, zhutňovanie reťazca, daňová spravodlivosť a politika znárodnenia dovozov“, doplnil p. Prado.

P. José Roberto Mendonça de Barros zo združenia MB vyjadril obavy zo súčasnej devízovej situácie a uviedol, že devalvácia ukazuje opäť potrebu revidovať colnú a tarifnú politiku.

„Colná a tarifná politika boli v posledných rokoch predmetom mnohých malých zásahov, ale ako celok stratili svoju funkčnosť, ktorá trvala niekoľko rokov a chránila základné priemyselné vstupy“ povedal p. Mendonca de Barros. V súčasnosti považuje za „nevyhnutné“ revíziu politiky ochrany surovín a základných vstupov priemyslu.

Problematika verejných výdavkov bola ústrednou témou prednášky p. Mansueta de Almeida, z Inštitútu aplikovaného ekonomického výskumu (IPEA)“. Všetci sa zhodneme v názore, že vláda v Brazílii zdaňuje veľa a poskytuje veľmi málo kvalitných služieb. Ale keď sa pozrieme na štruktúru verejných výdavkov v Brazílii, tak sa naskytuje otázka, čo by sa dalo skrátiť, ktoré výdavky, všeobecná zhoda však neexistuje“.

Ďalšou nedoriešenou otázkou podľa p. Almeidy je, že Brazília poskytuje subvencované úvery pre veľké podniky ale neberie do úvahy malé a stredné podniky. Taktiež je stále aktuálna otázka infraštruktúry, pričom ide už o neustále diskutovanú tému, namiesto toho aby sa investovalo do inovácií. „Ak chceme podporovať inovácie v Brazílii, budeme musieť zmeniť verejné programy a byť ochotný investovať peniaze. Sme v 21. storočí ale agendu máme z 20. storočia“.

P. Maria Luisa Campos Machado Leal, z Ministerstva pre rozvoj, priemysel a zahraničný obchod, predniesla pohľad federálnej vlády: „Mať primeranú úrokovú politiku, ako aj primeranú úroveň výmenného kurzu, ktorý nám umožní použiť nástroje priemyselnej politiky za účelom zvýšenia produktivity, čo nám následne zaručí sociálny rozvoj“.

Podľa nej vláda verí, že robí pokroky v priemyselnej politike krajiny. „Snažíme sa inovovať nielen priemysel, ale aj verejný sektor, koordinovane a produktívne, a dúfame, že to, čo sme urobili prinesie výsledok.“

Zdroj: Agentúra Indusnet Fiesp

 

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>