• Subcribe to Our RSS Feed

Zhoršenie úverového rizika brazílskych firiem

dec 20, 2013 by     No Comments    Posted under: Firmy

V priebehu oslabenia hospodárskej aktivity, brazílske spoločnosti zaznamenali zhoršenie úverovej bonity, na základe hodnotenia ratingových agentúr. V tomto roku 12 spoločností zaznamenalo pokles úverovej bonity, podľa hodnotenia agentúry Fitch Ratings, zatiaľ čo, zostávajúcich 8 zaznamenalo zvýšenie. Hlavným dôsledkom zhoršenia úverového ratingu je zvýšenie nákladov financovania spoločnosti.

V posledných dvoch rokoch Agentúra Moody’s znížila rating 13. brazílskym spoločnostiam a zvýšila ho piatim. Tretia z oslovených agentúr Standard & Poor’s prehlásila, že nerobila tento druh prieskumu.

Zvýšenie zadlženia spoločností je dôsledkom zvýšenia objemu investícií v posledných rokoch. „Brazílske spoločnosti boli donútené investovať, aby znížili nedostatok konkurencieschopnosti na celosvetovej úrovni,“ hovorí Ricardo Carvalho, riaditeľ agentúry Fitch.

„S nižšou, ako očakávanou tvorbou hotovosti podnikov, zadlženosť sa tiež zvýšila,“ hovorí výkonný riaditeľ agentúry Fitch, ktorí pripisuje časť zlých výsledkov úverovej bonity spoločností spomaleniu ekonomického rastu brazílskej ekonomiky. Pomer čistého dlhu a cash flow, resp. toku peňazí (Ebitda) spoločností hodnotených agentúrou vzrástol z 2,2 násobku v porovnaní s vrcholom finančnej krízy na 2,9 násobok na konci minulého roka. „Nevidíme scenár zníženia dlhu“, vyjadril sa výkonný riaditeľ agentúry Fitch.

Hoci spoločnosti sú viac zadlžené, majú v súčasnosti lepšiu pozíciu likvidity ako mali počas krízy v roku 2008, na základe vyjadrenia p. Carvalha. To znamená, že disponujú s väčším množstvom peňazí na vysporiadanie sa s možným zhoršením ekonomickej situácie v krátkodobom horizonte, ako je prípadné obmedzenie prístupu k úverom.

Táto skutočnosť má aj svoj odraz v štatistikách. Podľa údajov centrálnej banky, pomer firemného zadlženia k prevádzkovým výnosov, ktorý predstavoval 128,2 % na konci roka 2007 sa zvýšil na 208,8 % ku koncu júna tohto roka. Ale dlhová služba, ktorá predstavuje platby v krátkodobom horizonte sa znížila a v súčasnosti predstavuje 82,75 % prevádzkových výnosov v porovnaní s 87,5 % pred piatimi rokmi. Agentúra Moody’s taktiež poukazuje na zlepšenie profilu dlhu, s vyššou koncentráciou splatnosti v dlhodobom horizonte.

Zdroj: www.valoronline.com.br

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>