• Subcribe to Our RSS Feed

Obchodný deficit Brazílie

apr 4, 2014 by     No Comments    Posted under: Ekonomika

Saldo obchodnej bilancie Brazílie zaregistrovalo najväčší deficit v prvých troch mesiacoch tohto roka, od začiatku svojho vzniku v roku 1994. Obchodný deficit (dovozy vyššie ako vývozy) dosiahol USD 6,07 miliardy za prvé tri mesiace roku 2014, pričom dovozy predstavovali USD 55,66 miliárd, zatiaľ čo vývozy predstavovali USD 44,58 miliardy – pokles o 4,1 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2013.

Berúc do úvahy iba mesiac marec, i napriek tomu, že sa dosiahol prebytok vo výške USD 112 miliónov je to najhorší výsledok obchodnej bilancie za mesiac marec od roku 2001, kedy bol zaznamenaný obchodný deficit vo výške USD 276 miliónov. Schodok obchodnej bilancie sa očakával a odráža hospodársku situáciu v Brazílii v posledných rokoch. V skutočnosti, za dôležité príčiny tohto negatívneho výsledku sa považujú zníženie svetových cien komodít a zvýšenie dovozu ropy a ropných produktov.

Výsledok tiež odráža nedostatok konkurencieschopnosti brazílskej ekonomiky, vysoké náklady, a taktiež obdobie relatívneho pokoja v rokoch 2004 až 2011, kedy sa vďaka vysokým cenám komodít a veľkým prílivom kapitálu v tomto období, financoval obrovský nárast dopytu na domácom trhu.

Na obranu výsledku obchodnej bilancie v prvom štvrťroku je potrebné uviesť, že Brazília ešte nezačala vyvážať úrodu poľnohospodárskych plodín z prelomu rokov 2013/2014, čo sa očakáva len v apríli a teda bude mať za následok zlepšenie výkonnosti vývozu. Taktiež pozitívnym signálom pre saldo obchodnej bilancie je, že súčasne s obavami o nízku konkurencieschopnosť vývozov, ktorá sa odrazila na zvýšení obchodného deficitu, predpokladá sa možnosť rastúceho znižovania dovozov, v dôsledku klesajúcej úrovne domácej spotreby, ktorá sa začala znižovať od roku 2013. Ďalším faktorom je nová úroveň výmenného kurzu brazílskeho reálu, ktorá prispieva k zníženiu dovozu niektorých výrobkov. V minulom roku sa domáca spotreba znížila o 3,5 %.

V prípade, že obchodná bilancia zaznamená v roku 2014 prebytok, bude veľmi malý, pravdepodobne menej ako USD 2 miliardy. Rast cien komodít sa vo všeobecnosti nielen zastavil, ale prejavuje sa tendencia postupného znižovania. Vzhľadom na existujúci scenár v roku 2014, bude pre krajinu ťažké dosiahnuť robustnejšiu rovnováhu.

Zdroj: Noviny – O Estado de São Paulo

 

Radi by ste reagovali? Nehanbite sa a napíšte komentár!

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>